گندم پوست کنده
خواص گندم پوست کنده: گندم یکی از منابع اصلی تامین مواد غذایی در کشور ماست.
نان جزء جدایی ناپذیر از سفره هر ایرانی است.
از طرفی از گندم را میتوان در غذاهای مختلف دیگر هم استفاده کرد.
گندم با نامها و شکل های مختلفی به بازار عرضه میشود.
یکی از انواع گندم، گندم پوست کنده است.
ایرانیها از گندم پوست کنده در غذاهایی مانند سوپ، آش یا حلیم استفاده میکنند.
در این مقاله میخواهیم با این نوع گندم با عنوان گندم پوست کنده آشنا شویم.
پس اگر شما هم علاقه مند هستید اطلاعات بیشتری در خصوص این نوع گندم به دست آورید با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
خواص و کاربردهای گندم پوست کنده
یکی از غلههایی که میتواند نیاز مصرف مواد غذایی را در کشور ما برطرف کند، گندم است.
انواع گندم در قسمتهای مختلف کشور کشت میشوند و مردم از آنها برای پخت انواع غذاها هم استفاده میکنند.
شاید حتی بتوان گفت گندم، قوت اصلی ما ایرانیها محسوب میشود.
مصرف نان در ایران نشان میدهد که یکی از انتخابهای اصلی مردم در تامین مواد غذایی شان در ایران این گزینه است.
آنجایی که تاکید مقاله حاضر بر گندم پوست کنده است بیایید بیشتر روی گندم های پوست کنده متمرکز شویم.
گندم های پوست کنده برای پخت انواع نان و همچنین غذاهایی مانند سوپ، آش، حلیم یا حتی آبگوشت استفاده میشوند.
همچنین برای تهیه انواع کلوچه ها و کیک ها هم این نوع گندم به کار می آید.
اگر کنجکاوید بدانید گندم حاوی چه مواد مغذی است، باید بگوییم که گندم دارای کلسیم، منیزیم، کلر و گوگرد است.
همچنین ویتامین های B و A را نیز در خود دارد.
به همین دلیل مصرف گندم برای رشد مو و تقویت آن میتواند مفید واقع شود.
مصرف گندم کمک میکند تا سوخت و ساز بدن افزایش یابد.
همچنین با مصرف گندم در قالب غذاهای مختلف میتوانید سطح قندخون خود را کنترل کنید.
به علاوه میتوان از گندم پوست کنده مانند هر گندم دیگری برای بهبود بیماری سنگ صفرا استفاده کرد.
از طرفی استفاده از گندم میتواند به کاهش بیماریهای قلبی و عروقی در برخی موارد کمک کند.
گندم پوست کنده چیست؟
گندم از نوع گندمهای بهاره محسوب میشود.
این نوع گندم به نسبت دارای مقاومت کافی در برابر امراض است و از نوع گندمهای زودرس به حساب میآید.
اگر کنجکاوید بدانید ویژگیهای گندم شامل چه مواردی است این فهرست میتواند به شما کمک کند:
- گندم مقاوم به خوابیدگی است.
- دارای رنگ دانه روشن است
- اندازه دانه آن درشت است.
- وزن هزار دانه گندم چیزی در حدود 42-45 گرم است.
- کیفیت نانوایی این نوع گندم ضعیف تا متوسط است.
- دارای سنبله سفیدی است.
- نسبت به ریزش دانه تقریبا مقاوم است.
- قدرت ترمیم خوبی دارد.
این نوع گندم در بررسیهای انجام شده جزء گندم های برتر ارزیابی شده است.
زمان کاشت گندم در منطقههای با آب و هوای معتدل از اوایل آبان ماه شروع شده و تا اواسط آذر ماه ادامه پیدا میکند.
این گندم، مناسب کشت و کار در مزارعی است که دارای تکنولوژیهای ضعیفی هستند و میتواند در شرایط نامطلوب از نظر زراعی عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد.
با اطلاعات ارائه شده به نظر میرسد گندم پوست کنده در کنار سایر گندمها مانند گندم پیشتاز، گندم اکبری، گندم بم، گندم شیراز و سایر موارد میتواند به خوبی نیاز ما را در این زمینه برطرف سازد.
این نوع گندم بخصوص در استانهای کرمانشاه، اصفهان، کرمان، یزد، فارس و سیستان و بلوچستان میتواند کشت شود.
ارزش غذایی گندم پوست کنده
به نوعی میتوان گفت گندم غذای کاملی محسوب میشود.
هر چند گندم پوست کنده به دلیل آن که پوست یعنی سبوس گندم از آن جدا شده است، ارزش غذایی کمتری نسبت به گندم معمولی دارد.
در عین حال میتواند گزینه بهتری برای پخت و پز هم محسوب شود.
اگر بخواهیم به ترکیبات گندم از نظر میزان کالری موجود نگاهی دقیق بی اندازیم به این اعداد و ارقام میرسیم:
- میزان پروتئین گندم: 14 گرم در هر 100 گرم
- میزان کربوهیدرات گندم: 71 گرم در هر 100 گرم
- میزان چربی گندم: 5.2 گرم در هر 100 گرم
- میزان فیبر گندم پوست کنده بکراس: 7.1 گرم
- میزان آب موجود در گندم: 7.1 گرم
- میزان کلسترول موجود در گندم: صفر
- میزان قند موجود در گندم: 4 گرم
پس همانطور که مشاهده کردید میزان کربوهیدرات گندم بسیار زیاد است.
اگر به دنبال مصرف یک کربوهیدرات مناسب هستید میتوانید از گندم و فرآوردههای آن در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
مزایا و معایب گندم پوست کنده
در ادامه این بحث و مقایسه بین مزایا و معایب استفاده از گندم باید بگوییم که گندم در عین حال که باعث افزایش انرژی میشود،می تواند مشکلاتی را برای ما هم ایجاد کند.
اگر به صورت موردی بخواهیم به مزایای استفاده از گندم اشاره کنیم شامل موارد زیر است:
- افزایش انرژی به دلیل برخورداری از کربوهیدرات و فیبر
- چاقی صورت مخصوصا اگر به صورت ناشتا مصرف شود
- کمک به سلامت و شادابی مو و رشد آن
- کاهش التهابات بدن بخصوص برای بیماریهایی مانند رماتیسم
- جلوگیری از بروز اختلالات متابولیکی بخصوص در افرادی که دچار فشار بالا یا تری گلیسیرید بالا هستند.
- کمک به سلامت دستگاه گوارش به دلیل داشتن فیبر بالا
- جلوگیری از بروز دیابت نوع دو به دلیل داشتن منیزیم در ترکیبات خود
- موثر در بهبود بیماریهای قلبی و عروقی به دلیل برخورداری از مقادیری از لیگنان
- جلوگیری از ابتلای کودکان به بیماری آسم به دلیل داشتن ویتامین A و منیزیم
اما اگر بخواهیم در کنار اشاره به مزایا برخی از معایب استفاده از گندم را بررسی کنیم باید بگوییم که این مضرات و عوارض شامل موارد زیر است:
مضر برای افراد حساس به گلوتن
گندم پوست کنده و به صورت کلی همه غلات دارای گلوتن هستند.
شاید بپرسید گلوتن چیست.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که گلوتن نوعی پروتئین گیاهی محسوب میشود.
از طرفی در درون دستگاه گوارش انسانها آنزیمهایی وجود دارد که تجزیه مواد غذایی را برعهده دارند.
پروتئاز نام آنزیمی است که وظیفه تجزیه مواد غذایی در بدن ما به عهده آن است.
این آنزیم نمیتواند گلوتن را هضم کند.
به همین دلیل گلوتنی که نتوانسته در بدن هضم شود راهی روده کوچک میشود.
در بیشتر موارد این گلوتن هضم نشده مشکلی برای ما ایجاد نمیکند.
اما در مواردی که حساسیت وجود دارد این گلوتن میتواند باعث بروز واکنشهای گوارشی در افراد شود.
مصرف زیاد گلوتن و تجمع آنها در درون روده کوچک باعث بروز بیماری به نام سلیاک در افراد میشود.
فرد بیمار دچار مشکلاتی اعم از سو تغذیه یا کاهش وزن شدید میشود.
همچنین در افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، مشکلاتی چون سردرد، نفخ، اسهال یا شکمدرد هم مشاهده شده است.
میزان کربوهیدرات بالا
همانطور که قبلا هم اشاره شد گندم دارای کربوهیدرات بالایی است.
مصرف بیش از اندازه آن باعث میشود مشکلاتی برای افراد ایجاد شود.
زیرا نشاسته حاصل از این کربوهیدرات دارای مقادیری قند است که برای افراد دیابتی میتواند مشکلساز شود.
پس در مصرف گندم زیاده روی نکنید.
مضر برای سندرم روده تحریکپذیر
اگر دچار این مشکل هستید هم بهتر است در مصرف گندم و میزان آن دقت کنید.
همچنین اگر علائمی مانند درد یا گرفتگی شدید در قسمت شکم بعد از مصرف غذا دارید احتمالا دچار این بیماری شدهاید.
پس درباره میزان مصرف گندم پوست کنده با پزشک خود مشورت کنید.
از دیگر عوارض استفاده از گندم پوست کنده میتوان به افزایش چربی بدن نیز اشاره کرد.
همچنین ایجاد التهاب در بدن و اضافه وزن در کودکان در اثر استفاده زیاد گندم نیز از دیگر عوارض آن است.
پس مانند هر ماده غذایی دیگری هنگام استفاده مصرف متعادلی را در پیش بگیرید.
کاربرد گندم پوست کنده
شما میتوانید از گندم پوست کنده برای پخت انواع غذاها استفاده کنید.
بیایید با هم یک دستور غذایی را بررسی کنیم.
تهیه سوپ با گندم پوست کنده
مواد مورد نیاز برای پخت این سوپ شامل موارد زیر است.
شما میتوانید بسته به تعداد افراد خانواده خود میزان این مواد را کم یا زیاد کنید.
- یک پیمانه گندم پوست کنده
- یک عدد پیاز متوسط
- یک عدد هویج متوسط
- نصف پیمانه جعفری تازه یا خشک شده
- نصف پیمانه عصاره مرغ
- چاشنیهای مورد نیاز اعم از یک قاشق رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل، زردچوبه و آبلیمو به میزان لازم.
برای پخت این سوپ خوشمزه گندم، ابتدا گندم پوست کنده را به مدت چند ساعت خیس کنید.
سپس در یک ماهیتابه پیازها را سرخ کرده و بعد از سبک شدن آنها، گندم و عصاره مرغ را به آن اضافه کنید.
در این فاصله میتوانید هویج و هر نوع سبزی دیگری که مد نظرتان است خرد و به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
در نهایت اجازه دهید که سوپ شما به آرامی جا بیفتد.
این سوپ برای فصل زمستان و روزهای سرد بسیار مناسب و مقوی است.
ادویهها و چاشنی مورد نظر را هم هنگام سرخ کردن پیازها میتوانید اضافه کنید.
شما میتوانید از این گندم پوست کنده برای پخت حلیم هم استفاده کنید.
در اینجا دستور پخت حلیم با گندم پوست کنده ارائه شده است.
حلیم با گندم پوست کنده
یکی دیگر از غذاهایی که شما میتوانید با استفاده از گندم پوست کنده آن را تهیه کنید حلیم است.
حلیم از غذاهای بسیار پرطرفدار و سنتی ایرانی است.
انتخاب یک گندم مناسب در کیفیت این غذای بسیار خوشمزه و لذید تاثیر میگذارد.
پس هنگام خرید گندم برای حلیم به کیفیت بالای آن دقت کنید.
شما برای تهیه حلیم به این مواد نیاز دارید:
- 300 گرم گوشت گوسفندی
- 500 گرم گندم پوست کنده
- یک عدد پیاز
- چوب دارچین و نمک
مانند دستور پخت آش گندم، در اینجا هم لازم است چند ساعت گندم پوست کنده را خیس کنید.
برای حلیم این مدت زمان بهتر است حداقل 12 ساعت باشد.
پس از آن که گندم خیس شده را داخل قابلمهای پر از آبجوش ریختید، وقت آن رسیده که قابلمه را روی شعله متوسط قرار دهید.
حلیم باید با شعله کم و در مدت مناسب پخته شود.
گوشت گوسفندی را هم در قابلمهای جداگانه به همراه دو عدد چوب دارچین و چند تکه پیاز خرد شده روی شعله ملایم اجاق گاز بگذارید.
به این ترتیب در همان حین که گندم پوست کنده به آرامی پخته میشود گوشت هم به خوبی می پزد.
وقتی از پخته شدن کامل گوشت اطمینان حاصل کردید وقت آن رسیده که گوشت را از آب آن جدا کرده و به دقت ریش ریش کنید.
شما میتوانید آب گوشت را پس از جدا کردن چوبهای دارچین داخل گندم پوست کنده در حال پخت خود بریزید.
در مرحله آخر با یک دستگاه گوشتکوب برقی به خوبی گندمها را میکس کنید.
سپس گوشتهای ریش ریش را به آن اضافه کنید.
ریش ریش کردن گوشت باعث میشود حلیم کشدار و خوشمزهای به دست بیاید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.